fredag 8. juli 2016

Tøybleier er gull!


Dette er en formsydd bleie. Denne trenger sperrelag utenpå for å bli vanntett, men på sommeren bruker vi den uten og skifter heller oftere. Da får stumpen luft, og det blir mindre varmt. Fine som nattbleier da disse suger veldig mye.

Jeg har så lyst til å vise frem tøybleiene våre som vi har blitt så glade i! Litt rart å si at man er glad i bleier, men sånn har det faktisk blitt. De er så fargeglade og fine, like enkle å ta på som engangsbleier, og vaskingen er virkelig ikke så mye jobb som jeg trodde. Tøybleievaskingen går faktisk som en lek, og stappingen i etterkant er litt som meditasjon og er noe jeg koser meg med - gjerne sammen med babyen. Så lenge baby kun fikk morsmelk tok vi bare av bleia og kastet den rett i våtposen. Nå når baby har begynt å spise fast føde så bruker vi et engangspapir inni bleien som skal kastes i søpla. Papiret fanger opp bæsjen som går i do om det er mulig. Når våtposen er full så vrenger vi den inn i vaskemaskinen og kaster posen etter, vi slipper å ta på de skitne bleiene. Deretter kjører vi en kald skylling med sentrifugering for å skylle ut tiss og avføring. Etterpå vaskes bleiene på helt vanlig 60 graders vask med parfymefri såpe, og det hele avsluttes med en ekstra skylling slik at all såpe er vekk. Deretter henger vi opp, evt. tørketromler. Alle bleiene og innleggene kan tromles, men det sliter mer på bleiene og er jo ikke like miljøvennlig som å henge opp. Men noen av bleiene blir mykere og tørker selvfølgelig mye raskere hvis de tromles littegrann. 
Det finnes flere typer bleier, og det er ganske mye å sette seg inn i når man skal igang med tøybleier. Man får kjøpt brukte bleier på Finn.no og på Tøybleietorget på Facebook. Det er gull verdt med brukte bleier. Mye billigere enn å kjøpe nytt, samt at bleiene er godt innvasket allerede og fungerer optimalt fra første stund. En del bleier trenger nemlig flere gangers vask før de suger som de skal. Gruppen Tøybleiesnakk på facebook er en veldig fin gruppe hvor man lærer mye, og kan spørre om alt man lurer på.

Til venstre ser du lommebleier, til høyre formsydde bleier.

De ulike bleietypene:

Brettebleier og prefolds:
Brettebleier er gas- eller flanellkluter (som gulpekluter) som brettes. Disse trenger sperrelag utenpå i form av pul-trekk (vanntett, pustende stoff), ullbukse (innsatt med lanolin) eller fleecetrekk. Dette må de ha for å bli vanntette. Man kan også legge ekstra innlegg inni kluten/bleia for ekstra oppsuging. Dette kommer an på hvor mye baby tisser. Brettebleier festes med brillebukse av bomull utenpå, eller snappi/boingo/bleienål. Sperrelaget må være ytterst.
Prefolds er en ferdig brettet og sydd brettebleie som festes med snappi e.l.

Formsydde bleier:
Disse trenger sperrelag utenpå. Lukkes med knapper, borrelås, evt. snappi e.l.

Lommebleier:
Trenger ikke sperrelag utenpå. Denne har en lomme inni for å legge inn ønsket innlegg. Veldig lurt da behovet for innlegg endrer seg gjennom bleieperioden. Lukkes med knapper eller borrelås.

Alt i ett-bleier:
Som engangsbleier, trenger ikke sperrelag. Disse tørker saktere enn andre bleier fordi innleggene ofte henger fast. Det er ikke like enkelt å regulere innlegg etter behov, men de er super enkle å ta på og vaske. 

Alt i 2-bleier:
Består av sperrelag i pul-stoff og ulike typer innlegg. Det blir mindre vask i og med at sperrelaget kan brukes flere ganger, og man bytter bare innleggene så lenge ikke sperrelaget er blitt skitnet til. 

Tøybleier er så fine! En fryd å legge rene bleier i skuffen:-)

Vi har endt opp med mange typer bleier, men til daglig bruker vi mest lommebleier, men også noen alt i ett-bleier. På natten bruker vi formsydde bleier, da disse har best oppsugingsevne. Disse bruker vi hjemmestrikkede ullbukser utenpå.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg setter veldig stor pris på hyggelige kommentarer.
Takk for at du tar deg tid :-)